AGA Fornuis

De oorsprong van het AGA Fornuis

Het AGA fornuis heeft zijn oorsprong niet in een laboratorium, maar in de keuken van Dr. Gustaf Dalén, een Zweedse natuurkundige die door een ongeval blind was geworden. In 1922, terwijl Dr. Dalén thuis herstelde, viel het hem op dat het fornuis dat zijn vrouw gebruikte gevaarlijk, vervuilend en tijdrovend was. Vastbesloten om een fornuis te ontwerpen dat schoon, efficiënt en gebruiksvriendelijk zou zijn en moeiteloos heerlijke maaltijden kon bereiden, begon hij aan dit ambitieuze project. Deze inspanningen leidden tot de ontwikkeling van een fornuis dat de manier waarop mensen wereldwijd koken ingrijpend veranderde.

Het AGA fornuis bleek meteen een doorslaand succes en werd in 1929 in Groot-Brittannië geïntroduceerd, waar het sindsdien zijn thuisbasis heeft gevonden. Dit revolutionaire apparaat heeft de culinaire wereld voorgoed veranderd.

AGA Fornuis
AGA Groot Britanie

AGA in Groot-Brittannië

In de jaren dertig begon de populariteit van AGA in Groot-Brittannië, dankzij de inzet van David Ogilvy, oprichter van Ogilvy & Mather, en zijn boek ‘The Theory and Practice of Selling an AGA Cooker’. Tijdens de oorlogsjaren werden AGA-fornuizen besteld door de Britse regering voor verschillende doeleinden, waaronder munitiefabrieken en ziekenhuizen. De vraag van burgers was hoog, met wachttijden van meer dan zes maanden voor een nieuw fornuis. In 1947 begon AGA met de productie van fornuizen in Shropshire, waar ze nog steeds worden gemaakt.

Innovatie en opties

AGA heeft sinds 2003 verschillende innovatieve wijzigingen doorgevoerd in hun fornuizen, waaronder de introductie van een drieovenmodel in 2003 en het 13 ampère elektrische model in 2004, dat geen rookkanaal meer vereiste. Sinds 2010 zijn er ook diverse nieuwe modellen geïntroduceerd, waaronder de AGA Total Control, die aan- en uitgezet kan worden. Vanaf 2018 zijn er volledig elektrische AGA-modellen geïntroduceerd, waaronder de eR3 Serie in 2018-2019 en de AGA 7 Serie in de herfst van 2019, met innovatieve functies en diverse afmetingen om aan verschillende behoeften te voldoen. Overweegt u de aankoop van een AGA ? Kijk dan hier voor meer informatie.

AGA Inductie

Wel de kwaliteit van AGA maar geen gietijzer?

De AGA Masterchef Deluxe is het nieuwste multifunctionele AGA fornuis met een innovatieve inductiekookplaat. Het is volledig elektrisch en biedt nieuwe functies zoals een ingebouwde vleesthermometer en een rapid response ovenfunctie. Het fornuis heeft meerdere ovens, waaronder een multifunctionele oven met 8 verschillende standen en een vleesthermometer, een compacte heteluchtoven, een aparte deluxe grill en, in de 110 cm uitvoering, een slowcooking oven. De inductiekookplaat heeft 5 zones, inclusief een bridgezone om twee zones te combineren voor grotere pannen, en beschikt over diverse handige functies zoals powerboost, automatische standen en opwarmfunctie. De AGA Masterchef vertoont ook gelijkenissen met Falcon.

Wilt u meer weten over onze handgemaakte keukens? Klik hier.